Olika behandlingar för fettreducering på klinik

Vissa fettansamlingar går det inte att bli av med. Även om du tränar hårt och sköter din diet. Det finns många olika behandlingar för att bli av med dessa fettdepåer. Men denna typ av fettreducering är aldrig en bantningsmetod utan ett sätt att forma kroppen.


fettreducering på klinik

Fettsugning på klinik kan ta bort fettdepåer som inte försvinner av diet eller motion. Foto: James C. Mutter/Plastic Surgeon Vishal Kapoor, MD

Det finns många olika sätt att ta sönder fettceller nu för tiden. Därför blir det också svårare att välja bland metoderna. Här under följer några av de vanligaste behandlingsmetoderna just nu:

Traditionell fettsugning

Vid traditionell fettsugning slås fettstrukturen sönder med hjälp av ett rör som förs fram och tillbaka under huden. Fettcellerna sugs sedan ut med hjälp av en sug.

Smartlipo utan fettsugning

Smartlipo är laser som smälter sönder fettcellerna. Dessa smälta fettceller bildar sedan ett vätska som kroppen kan ta hand om och transportera bort. Kroppen kan dock inte ta han om en allt för stor del vätska. Om du vill ta bort mer fett än vad kroppen klarar av att transportera bort så får du göra en smartlipo med en fettsugning.

Smartlipo med fettsugning

Laser smälter sönder fettcellerna. Vätskan av de smälta fettcellerna fettsugs sedan ut.

Bodyjet

Med hjälp av vattentryck så löses fettcellerna upp och följer sedan med ut i sugen. Dessa fettceller går inte sönder och kan alltså placeras någon annanstans på kroppen om du önskar det, exempelvis vid bröstförstoringar. Om du ska suga ut större mängder rekommenderas denna metod.

Bodytite

Bodytite är fettsugning med radiovågor. Fungerar liknande smartlipo men man kan värma upp områden fortare och jämnare vilket ger en mindre risk för brännskador än vid smartlipo.

Cool sculpting/Lipocryo/Coolcountor

Genom dessa metoder fryser man ner fettcellen så att den blir så kall att den kristalliseras. Fettceller är nämligen känsligare för kyla än vad andra celler är.

LGP/Velashape

LPL är en bindvävsmassage som gör att fettcellerna tömmer ut vätska. I denna behandling går därför inte fettcellerna sönder och de försvinner inte heller. Därför blir det bara mindre men har tyvärr ingen långsiktig effekt.

Däremot rekommenderas denna behandling i samband vid andra fettreduceringsmetoder för jämnare resultat.

Cavilipo/Ultrashape

Fettceller förstörs med hjälp av ultraljud. Det finns delade meningar om denna behandlingsmetod fungerar eller inte.

Carboxy

Koldioxid injekteras i vävnaden och på så sätt förstörs fettcellerna.