Kyla kan vara lösningen mot fetma

Allt mer forskning visar på att man genom kyla kan stimulera något som kallas för brunt fett. Detta fett bränner upp kalorier istället för att lagra fett.


Kyla kan vara lösningen mot fetma

Kyla aktiverar det bruna fettet som i sig ökar din ämnesomsättning. Foto: Paolo Neo

Det finns olika sorters fett i våra kroppar; vitt fett och brunt fett. Det vita fettet lagras i depåer i kroppen medan det bruna fettet fungerar som en värmekamin i kroppen.

Det bruna fettet blir aktivt vid kyla och bränner då upp kalorier istället för att lagra dem. Därför har flera kommersiella företag tagit fasta på detta genom exempelvis en speciell köldväst som då ska öka kaloriförbränningen.

”Om man fryser mer så ökar man sin förbränning, och studier på möss visar att man inte kompenserar detta fullt ut med att äta mycket mer”, säger Barbara Cannon till SVT som forskat på brunt fett i 50 år.

”På lång sikt ger det en långsam viktnedgång, men man måste fortsätta att frysa, förbrännarmekanismen i den bruna fettväven slås av när vi blir varma igen”, säger hon.

Även i en studie vid Linköping kunde man se hur kyla påverkade vår ämnesomsättning där en grupp studenter frös under sex veckor. Vilket gav en ökning med 10-15 procent av det bruna fettet.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin, som står bakom studien säger att man på sikt hoppas på att hitta andra mekanismer än kyla som kan aktivera det bruna fettet.

”Jag är helt övertygad att vi kommer att ha något sådant piller inom några år”, säger han till SVT.