Fettreducering med kost och motion

För att lyckas med att gå ner i vikt så ska du helst förändra både din kost och din motion. Men kom ihåg att kosten egentligen är viktigare än motionen. Kosten står för 80 procent av det lyckade resultatet och motionen för 20 procent.


fettreducering med kost och motion

Ät dig mätt – men ät rätt

Ät dig ner i vikt

Det finns flera olika åsikter och tusen olika dieter om vad som är det bästa för en hållbar och hälsosam viktnedgång. Men egentligen behöver det inte vara så svårt:

1. Banta inte. Svällt dig inte, då kommer bara din fettförbränning och ämnesomsättning att stanna upp och du kommer istället att lägga på dig så fort du äter igen. Dieter är också ofta svåra att hålla regelbundet vilket istället leder till jojobantning, viktuppgång och i värsta fall ätstörningar.

Gå alltså aldrig hungrig – ät i stället rätt mat när du är hungrig.

2. Ät vanlig mat regelbundet. Ät enligt tallriksmodellen. En tredjedel grönsaker, en tredjedel protein och en tredjedel kolhydrater.

3. Välj rätt kolhydrater. Byt ut de snabba kolhydraterna mot långsamma kolhydrater, exempelvis vildris i stället för jasminris.

4. Ät mellis. Ät mellanmål mellan måltiderna för att förhindra sug. Gärna proteinrika mellanmål såsom ägg, keso, nötter eller likande. Men en frukt går också bra.

5. Uteslut socker. Uteslut all form av socker när du vill gå ner i vikt. Såsom godis, läsk och annat socker.

Varva din träning med lågintensiv, intervall och styrka

För att bränna fett med hjälp av motion ska du varva din träning mycket. Chocka kroppen.

Träna gärna lågintensiv träning under långa perioder. Pulsen ska då ligga runt 120 slag per minut. Denna ansträngningsnivå når du vid exempelvis rask promenad.

Du ska inte heller glömma bort musklerna. Ju mer muskler du har desto mer förbränner du.

Intervallträning är ett utmärkt sätt att komma igång med fettförbränningen. Du kan antingen springa fem minuter för att sedan gå fem minuter. Detta i ungefär en timme. Men du kan också ha kortare mellanrum mellan intervallerna så som att springa 20 sekunder och gå 10 sekunder.